Franciszek Wajszczuk 0003
Wyjatki z monografii: "Losy Ziemi Kakolewnickiej" Jana Trokowicza 34. Praca u podstaw - dot. Franciszka Wajszczuka (0003) Po odzyskaniu niepodległości ....(1918 r.)
....Prężne Kółka Rolnicze znajdowały się w Kąkolewicy, Wygnance, Lipniakach, Zosinowie, Polskowoli, Żakowoli. W tej ostatniej wyróżniali się: Franciszek Wajszczuk, Jan i Józef Rarak, Józef i Wacław Karasiuk, Jan Osak, Józef Zieliński, Aleksander Chromik, Michał Stolarski, Wawrzyniec Pietruszka, Aleksander i Jan Zając, Józef Nóżka. 7. Walka podziemna - dot. Franciszka Wajszczuka (0003) ....Ludność wiedziała, że istnieją organizacje podziemne....W Kąkolewnicy i okolicach przeprowadzano dużo akcji zbrojnych. Większość z nich wykonana była przez Armię Krajową i Bataliony Chłopskie. Czasem oddzielnie, czasem wspólnie, bo przecież członkowie obu organizacji to często koledzy lub sąsiedzi....
....Do najbardziej spektakularnych form walki należało ostrzeliwanie, zatrzymywanie i niszczenie samochodów niemieckich przejeżdżających szosą Radzyń - Międzyrzec. Zasadzki najczęściej przygotowywano w lasku przed Żakowolą Radzyńską i w lesie za Grabowcem. Do ich przeprowadzania wykorzystywano dobrze przygotowane 3 raporty Franciszka Wajszczuka i Józefa Adamowicza z .Żakowoli Radzyńskiej. Razem ze swymi kolegami prowadzili stałą obserwację ważnych punktów komunikacyjnych. Pamiętną akcję przeprowadził pod Żakowolą oddział AK dowodzony przez Bronisława Pawlinę ps. "Grom". Wywiad doniósł o spodziewanym przyjeździe wyższych urzędników niemieckich. Zasadzka udała się. Samochód próbujący uciekać ostrzelano, zabijając paru pasażerów. Powtarzające się akcje skłoniły Niemców do wycinania drzew rosnących w pobliżu dróg. Nie wiele to pomogło. Siły niemieckie osłabły....
Pączki żakowolskie z
powidłami z antonówek
http://www.lubelskie.pl/index.php?pid=1271
Tradycja, pochodzenie
oraz historia produktu:
Żakowola Radzyńska powstała w II połowie
XIX wieku, w okresie realizacji dekretu uwłaszczeniowego z 1864 roku.
Osadnictwo w tej wsi związane jest z drogą Radzyń - Międzyrzec. Od
niepamiętnych czasów w Żakowoli Radzyńskiej były spożywane pierogi, pączki,
parowańce i racuchy. Pączki były daniem niedzielnym a obowiązkowym w
karnawale „tłusty czwartek". Podstawowym daniem były pierogi, w dzień
powszedni - bez jajek, tłuszczu - a w niedzielę bułki pieczone w piecu i
pączki. Pączki nadziewano wiśniami, makiem, marmoladą z antonówek, czarną
porzeczką lub dziką różą. Antonówki sprowadził do Żakowoli Radzyńskiej
Franciszek Wajszczuk, który w 1940 roku założył szkółkę i zaopatrzył w
antonówki całą wieś. Dzisiaj pozostała jeszcze tradycja wyrobu powideł z
antonówek, których używa się jako nadzienia do pączków.
Przygotowali: Waldemar J Wajszczuk & Paweł Stefaniuk
2011 e-mail: wwajszczuk@comcast.net
|