english version

05-11-2011

04-02-2003

wersja polska

Franciszek Wajszczuk 0003


Wyjatki z monografii: "Losy Ziemi Kakolewnickiej" Jana Trokowicza
34. Praca u podstaw - dot. Franciszka Wajszczuka
(0003)

Po odzyskaniu niepodległości ....(1918 r.)

....Prężne Kółka Rolnicze znajdowały się w Kąkolewicy, Wygnance, Lipniakach, Zosinowie, Polskowoli, Żakowoli. W tej ostatniej wyróżniali się: Franciszek Wajszczuk, Jan i Józef Rarak, Józef i Wacław Karasiuk, Jan Osak, Józef Zieliński, Aleksander Chromik, Michał Stolarski, Wawrzyniec Pietruszka, Aleksander i Jan Zając, Józef Nóżka.
 

7. Walka podziemna - dot. Franciszka Wajszczuka (0003)

....Ludność wiedziała, że istnieją organizacje podziemne....W Kąkolewnicy i okolicach przeprowadzano dużo akcji zbrojnych. Większość z nich wykonana była przez Armię Krajową i Bataliony Chłopskie. Czasem oddzielnie, czasem wspólnie, bo przecież członkowie obu organizacji to często koledzy lub sąsiedzi.... 

....Do najbardziej spektakularnych form walki należało ostrzeliwanie, zatrzymywanie i niszczenie samochodów niemieckich przejeżdżających szosą Radzyń - Międzyrzec. Zasadzki najczęściej przygotowywano w lasku przed Żakowolą Radzyńską i w lesie za Grabowcem. Do ich przeprowadzania wykorzystywano dobrze przygotowane 3 raporty Franciszka Wajszczuka i Józefa Adamowicza z .Żakowoli Radzyńskiej. Razem ze swymi kolegami prowadzili stałą obserwację ważnych punktów komunikacyjnych. Pamiętną akcję przeprowadził pod Żakowolą oddział AK dowodzony przez Bronisława Pawlinę ps. "Grom". Wywiad doniósł o spodziewanym przyjeździe wyższych urzędników niemieckich. Zasadzka udała się. Samochód próbujący uciekać ostrzelano, zabijając paru pasażerów. Powtarzające się akcje skłoniły Niemców do wycinania drzew rosnących w pobliżu dróg. Nie wiele to pomogło. Siły niemieckie osłabły....

(zobacz - Kosciol i Cmentarz w Kakolewnicy - opis i zdjecia)

 


Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek

http://www.lubelskie.pl/index.php?pid=1271

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Żakowola Radzyńska powstała w II połowie XIX wieku, w okresie realizacji dekretu uwłaszczeniowego z 1864 roku. Osadnictwo w tej wsi związane jest z drogą Radzyń - Międzyrzec. Od niepamiętnych czasów w Żakowoli Radzyńskiej były spożywane pierogi, pączki, parowańce i racuchy. Pączki były daniem niedzielnym a obowiązkowym w karnawale „tłusty czwartek". Podstawowym daniem były pierogi, w dzień powszedni - bez jajek, tłuszczu - a w niedzielę bułki pieczone w piecu i pączki. Pączki nadziewano wiśniami, makiem, marmoladą z antonówek, czarną porzeczką lub dziką różą. Antonówki sprowadził do Żakowoli Radzyńskiej Franciszek Wajszczuk, który w 1940 roku założył szkółkę i zaopatrzył w antonówki całą wieś. Dzisiaj pozostała jeszcze tradycja wyrobu powideł z antonówek, których używa się jako nadzienia do pączków.


Przygotowali: Waldemar J Wajszczuk & Paweł Stefaniuk 2011
e-mail: wwajszczuk@comcast.net